hoi

Gaat Antilopen rookvrij 2019 in?

Erik Brouwer

19-10-2018

Reageer

Op de avond van Antilopen in 2017 stond het onderwerp al als discussiepunt op de agenda: Hoe gaan we om met het roken bij onze vereniging. Toen al bleek dat er veel leden waren (waaronder rokers)  die vonden dat Antilopen in de toekomst rookvrij zou moeten worden. Dat betekende dus ook: niet direct.. We zijn inmiddels een jaar verder en de discussie heeft zich voortgezet. Zowel maatschappelijk als binnen de club.

Maatschappelijk komt er steeds meer een roep om maatregelen om het roken tegen te gaan. Belangrijk onderdeel daarvan is het project “Op weg naar een rookvrije generatie”. De gedachte erachter is dat zien roken aanzet tot zelf gaan roken. In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo bescherm je kinderen en zorg je dat zij rookvrij opgroeien. Een rookvrije sportclub draagt dus bij aan een Rookvrije Generatie. Ook NOC/NSF en de sportbonden hebben zich aangesloten bij het project en zich nadrukkelijk uitgesproken tegen het roken in een sportomgeving. Inmiddels zijn er al zo’n 250 rookvrije sportverenigingen in Nederland en regelmatig volgen er meer.


Binnen onze club hoor je ook steeds meer geluiden tegen het roken. Wellicht onder invloed van het mooi weer dit jaar waardoor we veel buiten waren storen meer mensen zich aan de tabaksrook die ze van anderen moeten inademen. Een andere veel gehoorde klacht zijn de peuken die de rokers op ons terras achterlaten. Vervelend omdat er ook veel kleine kinderen op ons terras spelen en omdat er door andere mensen telkens geveegd moet worden om het een beetje netjes te houden. Daartegenover staat dat we een vereniging willen zijn waar iedereen zich welkom voelt en dat geldt natuurlijk ook voor de rokers onder ons.


Recent heeft het bestuur een concreet voorstel ontvangen van een van onze leden om Antilopen rookvrij te maken. Het voorstel houdt in dat er niet meer gerookt mag worden binnen de hekken van onze accommodatie. Roken is in dat geval alleen nog maar toegestaan aan de voorzijde van het gebouw. Het bestuur heeft dit besproken en staat unaniem achter dit voorstel. Als bestuur vinden we het echter belangrijk om de leden te betrekken bij deze besluitvorming en deze maatregel niet klakkeloos op te leggen. Dat betekent dat we het op de Avond van Antilopen op de agenda zetten. Op die manier kan er nog over gesproken worden waarna er door de leden over kan worden gestemd.

Op vrijdagavond 16 november staat de Avond van Antilopen op het programma. Vanaf 20.00 uur is er voor alle leden gelegenheid mee te praten over alle onderwerpen die onze vereniging aangaan en dus ook dit voorstel tot een rookvrije vereniging. Tot dan!
 

Reacties

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Reageer

Log in om een reactie achter te laten.

Vul je gegevens in

Voornaam
Wachtwoord
×