Actueel / Nieuws / Drijfnatte verdiende overwinning Antilopen 1

Drijfnatte verdiende overwinning Antilopen 1

maandag 22 april 2024

Onbetrouwbare buienradar, kouwe handen, veel, niet in Dubai, opgewekte regenval, redelijk wat hondstrouw publiek dat het eerste te allen tijden support, paraplu's in alle maten met grote diversiteit aan reclame-uitingen, een tegenstander gebrand op 2 punten, twee relatief jonge referees die onopvallend de wedstrijd in goede banen leiden en een gedisciplineerd, gedreven groep Antilopers die wederom op zoek gingen naar de zoete smaak van een overwinning. Voilà, de ingrediënten voor een namiddagje korfbal op hoofdklasse veld niveau.

Antilopen 1 had een mooi voorbeeld aan Antilopen 2. Zij begonnen hun wedstrijd tegen KZ met een 0-6 achterstand in een van Antilopen kant zeer slechte eerste helft. Maar de English Pickwick Tea van Douwe Egberts in de rust gaf het tweede vleugels. Ze knokten zich knap terug in de wedstrijd en wonnen uiteindelijk verdiend met 12-11.

De toeschouwers kwamen goed gemutst naar het veld in de veronderstelling dat de buienradar voorspellende gaven heeft. Het zou de hele wedstrijd droog blijven. Brr, niets was minder waar. Alleen aan het einde van de wedstrijd werd iedereen een klein beetje verwarmd door een zonnetje. Verder was het de hele wedstrijd; regen, veel regen, beetje regen, en weer veel regen. En elke korfballer weet; da's geen fijn weertype om te korfballen. Korfbal is immers een sport die het best gedijt bij droge ballen, warme fingerspitzen en soepele polsen. En juist bij dit weertype mankeert het daaraan.

De start van de wedstrijd was dan ook niet geweldig. Veel plaats- en vangfouten. Op het eerste gezicht wist KVZ '23 daar beter mee om te gaan. Gelukkig ging de eerste Antilopen verdediging deze wedstrijd door waar ze de vorige wedstrijd (KVA-uit) gebleven waren. Namelijk zeer strak en stug verdedigen. KVZ'23 had daar zichtbaar moeite mee. Zo doende bleven de foutjes in de eerste aanval lang onbestraft. Toch was het KVZ'23 dat via een strafworp de score opende. Het was tevens de eerste en laatste keer dat KVZ'23 op voorsprong stond.

De eerste aanval wendde moeizaam, maar toch aardig aan de weersomstandigheden, met als gevolg een mooi afstandsschot van Quinty. Het publiek had toen al in de gaten; de goals zijn ”duur” vandaag. Het vak van Jorg, Rens, Femke en Laura hadden veel rebound over en konden veel schoten herhalen. Vooral Femke was sterk in de afvang. Mooi om te zien dat zij niet schroomde om duels aan te gaan met de heren van KVZ'23. In veel gevallen kwam ze daar zelfs als winnaar uit tevoorschijn. Rens kon aldoende met een mooi afstandsschot 2-1 maken. KVZ'23 antwoordde snel met een korte kans uit een overname situatie (2-2) Via een platter dan plat schot van Wouter en een score van KVZ”23 was halverwege de eerste helft de stand 3-3.

Het vak van Mathijs, Mare, Quinty en Wouter nam het goede verdedigen van het andere vak over. Daardoor kon de tweede aanval lang aanvallen en twee verschil op het scorebord zetten 5-3. Twee loepzuivere afstand treffers van Laura. Via een strafworp van Quinty werd zelfs de 6-3 genoteerd. Het wachten was op vier verschil, maar dat lukte niet. Te veel een- schots-aanvallen waardoor KVZ'23 veel kon aanvallen, met als gevolg 6-4. Jorg met een fraai afstandsschot leek de ruststand op het scorebord te zetten. Edoch een KVZ'23 speelster struikelde zelf naar de korf, en viel als een stervende zwaan. De twee scheidsrechters vonden dit zo mooi dat ze een strafworp toekende. Dus werd er gerust met een 7-5 stand.

Gaandeweg de eerste helft was er ook al een scheiding opgetreden tussen het “grote mensen publiek” dat gewoon langs de lijn bleef staan (ondanks de gutsende regen) en het “mooi-weer-kijkende-publiek dat bij de eerste spetters al naar de kantine was in gevlucht. In ieder geval was iedereen het over eens dat het moeilijk korfballen was onder de weersomstandigheden, dat Antilopen het beste van het spel had en mede door het sterke verdedigen KVZ'23 behoorlijk lam legde.

De tweede helft was een kopie van het laatste deel van de eerste helft. Antilopen verdedigde ijzersterk. De vooraf “gevreesde” dames van KVZ'23 lagen aan de ketting bij de Antilopen dames, daarbij prima ondersteund door de heren om en onder de korf. Aanvallend bleef het stroef lopen bij Antilopen. Er werden veel kansen gecreëerd, maar de afronding lukte slecht. (Kouwe fingerspitzen en polsen?) Bart werd aanvallend ingebracht voor Mathijs om snel een grotere voorsprong af te dwingen. In eerste instantie lukte dat. Quinty scoorde van afstand. (8-5). Terwijl iedereen dacht dat Antilopen nu het verschil naar 4 zou tillen, haakte KVZ'23 aan, met een van de twee doelpunten die ze in de tweede helft scoorden (8-6). Mathijs en Bart wisselden weer van plek. De zoals altijd gedreven spelende Jorg scoorde 9-6 met een prachtige doorloopbal. Met een aantal wissels probeerden de coaches Wouter en Dennis de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. (Bart voor Rens, Marit voor Mare en Tygo voor Mathijs. De laatste twee wissels werden ook omgekeerd toegepast). Het kon niet voorkomen dat KVZ'23 wederom scoorde (9-7). Het bleef daardoor spannend. Antilopen behield, in tegenstelling tot het eerste deel van de wedstrijd, de rust om aanvallend alle tijd te nemen voor een goede doelpoging. Het resulteerde in twee doelpunten van Wouter. Een korte kans onder de korf en een afstandsschot. (11-7). De rest van de wedstrijd speelde Antilopen vakkundig uit en won ze zo ook haar tweede wedstrijd van de voorjaarscompetitie. Door de winst van Bep op KVA gaat Antilopen alleen aan kop in haar poule. Een groot verschil met de najaarscompetitie, waar Antilopen met moeite degradatie wist te ontlopen. Met de komst van Wouter en de weer fysiek fitte Rens heeft het team natuurlijk meer korfbalkracht gekregen. Wellicht meer verheugend is dat met name de jonge speelsters van Antilopen elke week weer laten zien dat ze beter worden.

De competitie ligt nu weer 2 weken stil. Op 11 mei ontvangt Antilopen tegenstander BEP uit Purmerend. Laten we hopen dat Antilopen de flow weet vast te houden en ook de purmerenders een poepie laat ruiken.

Aanval: Mare, Quinty (3), Mathijs en Wouter (3)
Verdediging: Laura (2) Femke, Rens (1) en Jorg (2)
Wissels: Marit, Bart, Tygo.