Over Antilopen

Het begon allemaal op 20 september 1965: de oprichting van Korfbal Club Antilopen te Leusden. Met een handje vol mensen (18) werd de club een feit. Plaats van handeling was café Van de Pol, het huidige café ‘Het Hamersveld’. Leuk detail is dat de toenmalige secretaris van het eerste bestuur, de heer Terol, later de Spaanse korfbalbond heeft opgericht. Korfbalclub Antilopen groeide snel. In 1965 werd er nog maar één seniorenteam ingeschreven voor de competitie. In 1966 waren dat er al vier geworden. Onze huidige ledenadministratrice, Cor Osnabrugge, was toen al van de partij!

Antilopen is inmiddels een bruisende vereniging. Prestatie, harmonie en gezelligheid zijn de sleutelbegrippen in onze vereniging. Antilopen bestaat uit bijna 400 leden en is daarmee voor korfbalmaatstaven een behoorlijke vereniging. Binnen de regio zijn wij één van de grotere, en door het niveau waarop wij spelen en gespeeld hebben, ook één van de toonaangevende verenigingen.

Voor alle leeftijden!

Antilopen heeft leden van 5 tot 70+ en voor allen is korfbal op zijn of haar niveau een leuke sport.

 • Kangoeroes (3 - 6 jaar) 
  De kangoeroes trainen één keer in de week en beginnen spelenderwijs met korfbal. Dit houdt in dat zij spelletjes doen waarin de bal en de mand een rol spelen. Zij spelen nog geen competitie maar wel af en toe toernooitjes. Klik hier voor informatie over de Kangoeroe’s bij Antilopen.
 • Pupillen, aspiranten en junioren (7 - 17 jaar)
  Vanaf zeven jaar speel je met je team korfbalwedstrijden tegen leeftijdsgenoten van andere korfbalclubs. De jeugd is verdeeld in teams van de F-jes tot en met de A-jeugd. Afhankelijk van leeftijd en niveau word je ingedeeld in een team. 
 • Senioren (> 18 jaar)
  In de senioren kun je zowel prestatiegericht als recreatief korfballen. Ook in de senioren word je ingedeeld op spelniveau. Afhankelijk van het team waarin je speelt zul je één of twee keer per week trainen. Hiernaast speel je nog één keer per week een wedstrijd. Daarnaast is er een midweekteam dat op doordeweekse avonden wedstrijden speelt en niet traint. 
 • Recreanten 
  Bij de recreanten wordt één keer per week getraind. Af en toe wordt er deelgenomen aan een recreanten toernooi (KombiFit). Plezier en gezelligheid is de voornaamste drijfveer van deze recreanten groep. Onze recreanten komen uit onder de naam Prolopers om zich met een vrolijke noot te onderscheiden van de overige Antilopers.
 • G-korfbal (> 12 jaar)
  In ons G-team spelen leden met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Gezelligheid staat bij het G-team voorop, daarnaast is het wel van belang dat je een bal kan (leren) gooien en vangen. Er wordt één keer per week getraind en af en toe een wedstrijd gespeeld. Klik hier voor meer informatie over ons G-team. 
 • Niet-spelende leden 
  Ook kent Antilopen niet-spelende leden. Deze leden spelen niet meer, of ergens anders, maar willen wel graag verbonden blijven aan de club. 
 • Ouderleden
  Sinds enkele jaren kent Antilopen ook ouderleden. Dit zijn de ouders van onze jeugd die zich betrokken voelen bij de club en daarbij medezeggenschap krijgen. Deze groep is snel groeiend en Antilopen is zeer blij met deze enthousiaste ouders.

Antilopen is meer

Antilopen bestaat uit meer facetten dan alleen korfbal. De jeugdafdeling van Antilopen is groot en de (jeugd)activiteitencommissie doet er dan ook alles aan om voor deze jeugdgroep - en overige leden - een goede combinatie van sport, spel en plezier neer te zetten. Activiteiten als ons jaarlijks terugkerende kamp, het sinterklaasfeest, de spelmiddagen en de klaverjas- en feestavonden zijn zeer gewaardeerd door zowel de jeugd als door hun ouders.

Rond Hemelvaart vindt het traditionele Antilopenkamp plaats. Een jaarlijks hoogtepunt voor de vereniging. Van jong tot oud, vrienden en vriendinnen, ouders etc. iedereen mag mee. De camping is gelegen op een eigen vrije plek en daar verblijven wij 5 dagen met tenten/tentjes. Spelletjes en andere activiteiten worden er georganiseerd. Er is beschikking over een grote tent waar een gezellige bar is ingebouwd en hier wordt op de laatste avond een heuse bonte avond gehouden. Vooraf wordt er altijd gebarbecued en achteraf wordt een groot kampvuur ontstoken.

Antilopen binnen Leusden

Ook binnen Leusden is Antilopen een bekend gezicht. Antilopen probeert altijd een bijdrage te leveren aan activiteiten binnen Leusden. Daarvoor heeft Antilopen regelmatig contact met Welzijn Leusden. Ook met de winkeliersvereniging van de Hamershof is er altijd een plezierig contact. Bij de Verenigingsmarkt in het voorjaar is Antilopen dan ook al sinds jaar en dag aanwezig.

Het meest bekend is Antilopen waarschijnlijk van het jaarlijkse Schoolkorfbaltoernooi. Dit toernooi is sinds 1967 elk jaar georganiseerd. Slechts 2 keer moest Antilopen verstek laten gaan, waaronder in 2008 toen de velden op het Burgemeester Buiningpark werden gereorganiseerd. De laatste jaren zijn er steevast meer dan 400 deelnemers geweest, van bijna alle scholen uit de gemeente Leusden. Het is een groots festijn waarbij bijna de hele club in touw is. De laatste 2 jaar (2020 en 2021) gooit CORONA helaas roet in het eten.

Maak in de exclusieve editie van ons verenigingsmagazine De Stip! meer kennis met Korfbalclub Antilopen.

Vul je gegevens in

Voornaam
Wachtwoord
×