Historie van Antilopen

Het begon allemaal op 20 september 1965, de oprichting van de Korfbalclub Antilopen te Leusden. Met een handje vol mensen (18) werd de club een feit. Plaats van handeling was café van de Pol, het huidige café 'het Hamersveld’.

Een vermeldenswaardigheid over het eerste bestuur is dat de toenmalige secretaris de heer Terol, later de Spaanse korfbalbond heeft opgericht. Antilopen groeide snel want was er in 1965 één senioren team, in 1966 waren dat er al 4. Onze huidige ledenadministratrice, Cor Osnabrugge, was toen ook al van de partij.

Antilopen: 50 jaar korfbal in Leusden!

1965

Er werd met één senioren team gespeeld. Het team verloor de wedstrijden met flinke cijfers, maar de lol vierde hoogtij. Dit team bestond meer uit junioren en aspiranten dan uit senioren.

1966

Voor het eerst werd deelgenomen aan de echte competitie. De deelnemende twaalftallen -toen werd er nog in drie vakken gespeeld- bestonden uit 1 seniorenteam, 1 juniorenteam en 2 aspiranten teams. De hoofdtrainer was dhr. Peters van Hyenhoff uit Amersfoort. Het eerste seizoen was gelijk een goed seizoen want hoewel Hemur Enge het kampioenschap opeiste was het Antilopen die tweede werd en daarmee promotie naar de tweede klasse afdwong. Spelers in het toenmalige eerste waren o.a.: Wim Mondria, Gert Nieuwenhuis, Herman de Ridder en Cor Osnabrugge.

1967

Dit jaar vond er voor de eerste keer een huwelijk tussen twee Antilopenleden plaats: Kees Hofland en Lyda de Kruyff. Er werd een pupillenteam gevormd en Antilopen organiseerde voor het eerst het schoolkorfbaltoernooi.

1970

Op 22 augustus 1970 werd voor het 5-jarig lustrum van de vereniging een toernooi georganiseerd. De contributie was in die tijd erg goed te betalen, deze bedroeg: f 3,- per maand. De trainers in dit jaar waren dhr. Van Duinkerken (tevens speler) en Kees van Buren als jeugdtrainer. In de lustrumloterij was een echte Osnabrugge bromfiets de eerste prijs!

1972

1972 was een zeer goed jaar voor de vereniging: Antilopen 1 werd kampioen en ging voor het eerst in de landelijke competitie spelen (derde klasse). Ook de junioren worden kampioen en een 3e seniorenteam wordt ingeschreven.

1974

Antilopen heeft nu 110 leden. De eerste wedstrijd in dit seizoen is een heuse derby, tegenstander MIA uit Amersfoort wordt met 9-6 verslagen. Spelers in dat eerste zijn o.a.: Rob en Frouk Geutjes, Mauke Costa, Ruud Lith en Harry Brack. Aan het einde van dit seizoen wordt er zowel op het veld als in de zaal gepromoveerd naar de tweede klasse. Hoofdtrainer dit seizoen is dhr. Pouli uit Amsterdam.

1975
1975

10-jarig bestaan van Antilopen! Voorzitter dit seizoen is Nic Lahey. Antilopen blijft groeien en ontvangt haar 150ste lid.

1980
1980

Antilopen heeft nu 164 leden. Bert Brandsen wordt hoofdtrainer en het eerste promoveert op het veld naar de eerste klasse. Via straatkorfbal in de wijken van Leusden wordt aan ledenwerving gedaan.

1982

Het 200ste lid wordt binnengehaald: Marcel Veenendaal. Mauke Costa treed dit jaar aan als de eerste vrouwelijke voorzitter.

1983

Aan het Antilopentoernooi dat dit jaar is georganiseerd doen meer dan 700 deelnemers mee, waaronder ook enkele Hoofdklasse ploegen: Blauw-Wit en Archipel uit Amsterdam en PKC uit Papendrecht.

1985

Antilopen bestaat 20 jaar en het eerste team promoveert naar de promotieklasse (tegenwoordig de overgangsklasse). De vereniging blijft groeien.

1986

Ook in de zaal wordt er onder leiding van Kees van Buren naar de promotieklasse gepromoveerd. In deze tijd wordt er door de selectie drie keer in de week getraind. Ad Knook is de voorzitter van onze vereniging.

1987

Het 250ste lid wordt binnengehaald. Helaas degradeert het eerste team in zowel de zaal als op het veld, Antilopen speelt weer eerste klasse.

1990

Antilopen bestaat 25 jaar. In dit jaar is Fred Ferregeau de voorzitter en Wim de Bruin de hoofdtrainer. Met een hoop festiviteiten wordt dit lustrumjaar gevierd: een feest, een receptie en een toernooi.

1991

Dit jaar is Nic Lahey interim-voorzitter van Antilopen. Tevens wordt dit jaar hoofdtrainer De Bruin opgevolgd door Bert Brandsen.

1992

Bert Oudenaarden treedt dit jaar aan als nieuwe voorzitter. Er wordt een bijzondere prestatie neergezet door het tweede team, zij worden tweede in de reserve overgangsklasse en acteren bijna op het hoogste niveau voor reserve teams. Helaas gaat dit niet op voor het eerste team en zij degraderen op het veld naar de tweede klasse.

1994

Een sportief goed jaar voor Antilopen; het eerste team promoveert en speelt weer eerste klasse op het veld.

1995

Antilopen bestaat 30 jaar. Een nieuwe voorzitter wordt gevonden in de persoon Henk Hogeweg. Het bestuur is voor het eerst sinds jaren weer voltallig. Als (tijdelijk) hoofdtrainer wordt Paul Meering aangetrokken. Kees van Buren neemt de training van de juniorenselectie op zich.

1996

Tijdens het zaalseizoen vindt er een trainerswissel plaats. De nieuwe hoofdtrainer is Kees van Buren. Helaas degradeert Antilopen 1 op het veld uit de eerste klasse. Wel verschijnt Antilopen in dit jaar voor het eerst op het internet: Ron Hoebe bouwt een eigen homepage voor onze vereniging!

1997
1997

Op het veld lukt het Antilopen 1 om direct weer terug te komen in de eerste klasse. In de zaalcompetitie eindigt Antilopen als tweede. Antilopen bouwt aan de toekomst! De trainingen voor jeugd en senioren worden beter op elkaar afgestemd en op bestuurlijk vlak wordt er geprofessionaliseerd.

1998
1998

In de zaalcompetitie promoveert Antilopen 1 eindelijk naar de Overgangsklasse, iets waar drie jaar hard aan gewerkt is. Op het veld komt Antilopen één punt te kort voor promotie. Een van de oprichters van Antilopen Cor Osnabrugge verlaat -na 33 jaar bestuurlijke taken te hebben uitgevoerd- dit jaar het bestuur. Wel blijft Cor actief als vrijwilliger.

1999
1999

Dit jaar neemt Marjolein Hueting als nieuwe voorzitter het stokje over van Henk Hogeweg. De senioren teams 1 tot en met 6 worden in de zaal kampioen; het resultaat van drie jaar technische opbouw. Het vlaggenschip van Antilopen promoveert aldus naar de Hoofdklasse! In een zware poule met gerenommeerde tegenstanders als PKC, Deetos en Oost-Arnhem weet Antilopen 1 zich redelijk staande te houden. De wedstrijden worden weliswaar verloren, maar men wordt niet weggespeeld.

2000
2000

Antilopen bestaat 35 jaar! Het nieuwe jaar begint Antilopen 1 met de eerste winst in de Hoofdklasse. In de zaalcompetitie blijft Antilopen 1 tot twee wedstrijden voor het einde vechten tegen degradatie. Ondanks de degradatie naar de Overgangsklasse kan worden teruggekeken op een fantastische Hoofdklasse-ervaring. Op het veld viert Antilopen weer feest. Het vlaggenschip promoveert naar de Overgangsklasse en zal voor het eerst in beide competities op dit niveau uitkomen. Antilopen 2, 3 en A1 worden ook kampioen, waarmee het gehele niveau van de vereniging op een hoger plan wordt getild. Door persoonlijke omstandigheden moeten een aantal bestuursleden hun functie neerleggen. De vacatures in het bestuur worden ingevuld door een aantal enthousiaste jonge leden. Marien Keizer wordt de nieuwe voorzitter en Rein van Soest pakt Algemene Zaken op.

2001

Roelant van Heijningen is de nieuwe hoofdtrainer van Antilopen. In de zaal draait Antilopen 1 tot het einde mee om de titel, maar helaas gaat TOP ermee vandoor. Antilopen 1 en 2 eindigen tweede. Antilopen 5 wordt voor de derde keer op rij kampioen. Op het veld blijft Antilopen 1 in de middenmoot steken.

2002

Het is een betrekkelijk rustig jaar voor de vereniging. Antilopen 1 handhaaft zich in de Overgangsklasse (veld en zaal). Het hoogtepunt van de jaar is de opening van de kinderspeelplaats naast onze kantine.

2003

Ondanks de prachtige nieuwe shirts van onze nieuwe Hoofdsponsor Strukton Bouw en Vastgoed weet Antilopen 1 zich niet te handhaven. Zowel op het veld als in de zaal volgt degradatie naar de eerste klasse. Een aantal enthousiaste leden is eind dit jaar gestart met het opzetten van de Antilopen Supporters Vereniging, we hopen voortaan Antilopen 1 te kunnen aanmoedigen in onze rood-zwarte-outfits!

2004

Antilopen blikt terug op een goed jaar. Antilopen 1 weet zich te handhaven en veel andere teams worden kampioen. Er worden veel feesten georganiseerd en dankzij een zeer geslaagd schoolkorfbaltoernooi is Antilopen sterk gegroeid in het aantal leden.

2005

Antilopen bestaat 40 jaar! Dit wordt gevierd met diverse activiteiten; een clinic, spelletjes en een groot feest. Leny Lahey krijgt op die dag, ten overstaan van de gehele vereniging, een speldje van de koningin opgespeld door de burgemeester van Leusden. Dit voor haar jarenlange inzet voor onze vereniging. Het blijft een succesjaar! Antilopen 1 wordt op het veld en in de zaal kampioen in de eerste klasse.

2006

Antilopen 1 doet in de Overgangsklasse goed mee. Ook met de jeugdteams gaat het goed, veel kampioenen. Naast korfballen is Antilopen druk bezig met de plannen die er zijn rondom de herstructurering van het sportpark, er wordt een projectteam samengesteld.

2007

Erik Brouwer treedt aan als voorzitter van de vereniging. Het is een goed jaar voor Antilopen. Sportieve successen en enthousiaste vrijwilligers brengen de vereniging op diverse terreinen naar een hoger plan. Op sportief gebied spreekt daarin de promotie van Antilopen 1 naar de hoofdklasse voor zich. Maar dit succes staat niet op zich. Er zijn vele andere Antilopen-teams die op het afgelopen seizoen tevreden kunnen terugkijken. In 2007 mag Antilopen ook haar 300ste lid verwelkomen: Sebastian van Andel.

2008

Erwin van der Putten wordt dit jaar aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De verhuizing van kantine en kunstgrasvelden komt dichtbij. De bouwcommissie (Sjaak van Ophem, Erik Brouwer en Henk Hogeweg) heeft het druk. Op sportief gebied kan Antilopen 1 zich helaas net niet handhaven in de Hoofdklasse en degradeert weer naar de Overgangsklasse. De jeugd van Antilopen doet het dit seizoen goed; veel teams worden kampioen. Door de verhuizing moeten we de tweede helft van het veldseizoen op gras spelen.

2009

Een lastig jaar voor Antilopen; er kan al wel gespeeld worden op de 3 nieuwe kunstgrasvelden, maar de nieuwe kantine staat er nog niet. Architectenbureau Rooimans & Rooimans heeft de plannen van Antilopen en LHV vertaald in een prachtig ontwerp. Op 6 oktober 2009 wordt de eerste paal van ons nieuwe clubgebouw geslagen. Begin 2009 verwelkomt Antilopen haar 350ste lid: Eva Dirks.

2010

Anita van Buren is de nieuwe voorzitter. Op 25 maart 2010 krijgt Antilopen van Wethouder Jansma de sleutel van het nieuwe clubgebouw overhandigd! De opening wordt samen met het 45-jarig bestaan van de vereniging groots gevierd met een feestweek. Op sportief gebied is het ook een succesvol jaar: Antilopen 1 wordt kampioen in de zaal en promoveert terug naar de Hoofdklasse. Op het veld handhaaft Antilopen 1 zich in de overgangsklasse. Ook de B1 en C1 presteren goed; beide teams worden kampioen in de Hoofdklasse (zaal) en gaan naar het Nederlands Kampioenschap. Op het veld herhaalt de C1 het succes: opnieuw worden ze kampioen en weer gaan ze naar het NK. Daar sluiten ze de finale met winst af: voor het eerst in de geschiedenis van Antilopen wordt een team Nederlands Kampioen!

2011

Flip Horrée wordt de nieuwe hoofdtrainer bij Antilopen. Op sportief gebied is het een wisselend jaar. Positief is dat de jeugd teams goed presenteren. Helaas is Antilopen 1 niet sterk genoeg voor de Hoofdklasse, en degradeert Antilopen 1 weer naar de Overgangsklasse. Op het veld eindigt Antilopen 1 op de derde plek.

2012

Op sportief gebied doet Antilopen 1 mee in de middenmoot. De B1 wordt in de zaal kampioen en mag wederom deelnemen aan het NK. De Club van 100 wordt opgericht. De eerste bijeenkomst met alle leden is een succes en het resultaat mag er zijn: praktische inloopmatten ter bescherming van de vloer en sfeervolle picknicktafels op het terras. Antilopen doet dit jaar ook mee aan een marktconsultatie om eventueel een tweede sporthal binnen Leusden te bouwen. Tevens is er een begin gemaakt met het ontwikkelen van een protocol voor een vertrouwenspersoon in de vereniging.

2013

Na een lastig competitiejaar stopt Flip Horrée als trainer van Antilopen 1. Gert-Jan de Vos neemt het stokje iets eerder dan gepland over. In mei ziet het eerste Vrienden van Antilopentoernooi het licht. Veel oudleden pakken de bal eenmalig op en er worden weer heel wat oude contacten vernieuwd. Het schoolkorfbaltoernooi in juni is nat, maar een succes. Op de slotdag wordt de eerste Antilopenveiling georganiseerd. Van auto's wassen, biologische vleespakketten t/m snorfietsen en een rondvlucht worden geveild. Een groot succes en een geweldige afsluiting van seizoen 2012-2013.

2014

Het jaar van de Giga Kangoeroedag. Deze wordt voor het eerst georganiseerd op donderdag 14 april. Een paar honderd kleuters van bijna alle basisscholen in Leusden zijn te gast op de sportvelden van Antilopen. Onder begeleiding van een enthousiaste groep vrijwilligers (onder aanvoering van Sandra Nefkens), studenten van MBO Amersfoort en een loslopende kangoeroe wordt er de hele dag gesport. Het levert Antilopen veel publiciteit en positieve reacties op. RTV Utrecht, de KNKV, AD Amersfoort en diverse regionale bladen leggen een bezoek af. De strippenkaart zorgt ervoor dat er in de weken na deze dag nog regelmatig kleuters komen trainen. Ook het schoolkorfbaltoernooi enkele weken later zorgt weer voor een grote opkomst van schoolkinderen op de velden.

2015

Het jaar van het 50-jarig jubileum dat op 19 september gevierd zal worden.

Vul je gegevens in

Voornaam
Wachtwoord
×