hoi

Van het KNKV: Bestuurlijke noodmaatregel gendertransitie

Cindy Goedknegt

20-09-2021

Reageer

In de afgelopen periode zien we enkele verzoeken van personen die een gendertransitie doormaken binnen onze korfbalverenigingen. Voor het breedtekorfbal is het altijd mogelijk om tijdens en na deze transitie te blijven korfballen in de voor de speler gewenste sekse. Voor het wedstrijdkorfbal geldt een lange procedure en is het nu reglementair zodanig vastgelegd dat de geslachtsbepaling, zoals beschreven in het paspoort, bepalend is. Deze verandering in het paspoort blijkt inmiddels een langdurig traject te zijn. Voor de desbetreffende persoon is deze gendertransitie een zeer ingrijpend traject, waarin deze persoon dan ook voor een lange tijd niet in het wedstrijdkorfbal kan en mag beoefenen in de gewenste sekse. Dit is een voor het KNKV niet voorziene en ongewenste situatie en niet het veilige sportklimaat wat we nastreven.

Als inclusieve sport, waarbij we korfbal voor iedereen willen aanbieden, vinden wij het als bestuur onwenselijk dat deze procedure de consequentie heeft dat korfballers langs de kant moeten staan.

Met een (tijdelijke) bestuurlijke noodmaatregel willen wij als bondsbestuur deze procedure aanpassen en versnellen.

In deze bestuurlijke noodmaatregel is niet meer de wijziging van het paspoort bepalend. Dit kunnen we doen door de medische commissie te positioneren. Deze commissie kent vanuit hun beroepsmatige achtergrond de van belang zijnde aspecten die binnen deze procedure een rol spelen. Met inzet van deze commissie is ook de privacy gewaarborgd omdat de leden van deze commissie een beroepsgeheim hebben. Het advies van de medische commissie is bindend.

Vooralsnog heeft deze versoepeling te maken met de overgang van het vrouwelijke naar het mannelijke geslacht. Voor de overgang van man naar vrouw, overigens is een verzoek gebaseerd op deze transitie bij het KNKV niet bekend, zijn ook op internationaal niveau strengere eisen. Hierin volgt het KNKV vooralsnog de lijn van het NOC*NSF en IOC en is uiteindelijk ook de medische commissie die een advies uitbrengt.

Uiteindelijk zal deze bestuurlijke noodmaatregel resulteren in reglementaire aanpassingen in juni 2022.

Reacties

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Reageer

Log in om een reactie achter te laten.

Vul je gegevens in

Voornaam
Wachtwoord
×