hoi

Korfbal in ander "daglicht"

Ronald Abbring

27-07-2021

Reageer

Bericht van bestuur: Afgelopen seizoen heeft ons niet dat gebracht waar we allemaal voor naar de club komen, namelijk vrijuit met elkaar sporten. Wel zijn we eerder naar buiten gegaan – 2 februari stonden we al op het veld – en dat leidde ertoe dat we reeds vroeger dan normaal de veldverlichting hebben ontstoken. Terwijl we op dat moment eigenlijk onder de moderne ledverlichting van de zaal moesten sporten.

Dit brengt ons bij een speerpunt voor de lange termijn, namelijk een verdere verduurzaming van de vereniging. Vorig jaar werden – via Stichting Clubgebouw Buiningpark – de zonnepanelen in gebruik genomen door Antilopen en LHV. Een stap die past bij de tijd, in lijn ligt met de wens vanuit de gemeente om ook de sportverenigingen te verduurzamen, en deze stap gaat ons financieel ruimte bieden.

Voor stap 2 vragen we graag jullie aandacht, kritische vragen en uitgesproken steun. Waar gaat het om?

Veldverlichting naar LED

Ondanks dat wij een relatief laag aantal branduren hebben op onze veldverlichting, zijn we onder begeleiding van de gemeente ons – tezamen met LHV - verder gaan verdiepen in het inzetten van LED-verlichting op het veld. Dit soort investeringen in verduurzaming worden momenteel via de overheid gesteund via de BOSA-subsidie. Enerzijds voor het investeren in sportaccommodaties en anderzijds door energiebesparende maatregelen te treffen. 30% van de investering wordt gesubsidieerd.

Het spelen onder LED-verlichting geeft een veel hogere sportbeleving, aangezien dit veel meer het daglicht benaderd en de dekking op het veld veel hoger is dan momenteel met de conventionele verlichting.

Financieel is deze verandering interessant. Op het energieverbruik zal enigszins bespaard worden. De grootste aanjager om deze stap naar de hogere sportbeleving te zetten betreft de aanpassing in de energie-aansluiting. De huidige lampen vragen een hoge piekbelasting, we zetten nooit alle lampen in 1 keer aanzetten. LED-verlichting vraagt dit niet, de spanning bouwt op van 0 naar het gewenste niveau. Door de aansluiting sterk te verkleinen – LHV brandt haar verlichting op dezelfde aansluiting – dalen de vaste energiekosten significant en zal deze investering in circa 5 jaar worden terugverdiend.

Voorstel

Wij zetten het traject tot aanpassing van de veldverlichting graag door om tot concrete vervanging over te gaan. Dit vraagt enige urgentie om de reden dat de BOSA-regeling voor dit jaar bekend is, de gemeente een totaaldeal voor alle deelnemende verenigingen in Leusden heeft bewerkstlligd met de leverancier en we dit in 1 actie samen met LHV moeten doen. 

Mocht je vragen hebben, of ben je kritisch doch nieuwsgierig naar de details, we vernemen deze graag via penningmeester@antilopen.nl of bel Michel Lerou. Deze investering is uitgebreid met de kascommissie besproken en zij hebben ons gezien het exploitatieresultaat van afgelopen jaar en de beschikbare middelen in de club ronduit de positieve steun hiervoor uitgesproken. Eerdaags zal een overzicht in de Laheij-kamer worden opgehangen met de ins en outs.

Indien vanuit gestelde vragen een update te doen is die voor iedereen relevant is, zal het nieuwsbericht worden aangevuld.

Naar aanleiding van vragen van geïnteresseerden

Past dit binnen richtlijnen KNKV? Ja , de verlichting voldoet ruimschoots aan de trainingsvereisten (in LUX)

Zijn er diverse leveranciers benaderd? Ja, dit is onder rege van de gemeente gedaan, er zijn 3 partijen betrokken geweest.

Kunnen wij nog direct partneren met de leverancier? Nee, er ligt een zeer scher voorstel voor alle verenigingen in Leusden die hierin participeren.

Reacties

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Reageer

Log in om een reactie achter te laten.

Vul je gegevens in

Voornaam
Wachtwoord
×