hoi

Quarantaine- en transferperikelen nekken Antilopen 4

Ron Hoebe

11-10-2020

Reageer

“Hahaha, je was er niet eens bij” appte zoonlief afgelopen week nadat ik mijn wedstrijdverslag door ome Ron op de Antilopen website had laten plaatsen. En ook nu, bij de degradatiekraker tegen Revival 2, was ik door de coronamaatregelen niet welkom bij deze o zo belangrijke uitwedstrijd van Antilopen 4. Het deed mij opnieuw pijn maar gelukkig deed mijn carbonnen ros ook dit weekend trouwe dienst maar daarover later meer. 

In de loop van zaterdagmiddag bereikte mij vanuit het Terschuurse het nieuws van een negatief resultaat van onze Antilopen. Ik sprong een gat in de lucht van blijdschap! Ik had de daadwerkelijke uitslag uitgedrukt in punten nog wel niet gehoord maar dat is positief dacht ik, gewonnen! Maar ik ben het, waarschijnlijk net als u, kwijt. In de huidige tijd is negatief positief, en positief negatief, en dat kan je hele korfbalwereld zo op zijn kop zetten. 

Later op de middag drong het nieuws van de nipte maar vooral onverwachte 15-14 nederlaag van de paradepaardjes van coach Loes tot mij door. Of toch niet onverwacht? Met een speelster in quarantaine en een draaistel (red: zie https://www.antilopen.nl/ci/actueel/view/4815) op stedentrip naar Porto had de Leusdense equipe een behoorlijk jasje uitgedaan. Maar dan nog, er loopt toch voldoende kwaliteit rondom de Jantine Treurniet Arena? Maar ik was er niet bij en dus kan ik alleen maar gissen naar de oorzaak van deze tik die de Leusdenaren gevaarlijk dicht bij de rode lantaarn heeft gebracht. 

Ik zou het bij God niet weten. En daarmee is snel de stap naar Staphorst gemaakt, de enige plaats in Nederland waarvan de inwoners in deze periode nog in grote getale naar het korfbalveld trekken. Staphorst heeft weliswaar zelf geen korfbalclub maar het is slechts een half uurtje fietsen naar korfbalvereniging Roreko in het nabijgelegen De Wijk. Korfbalvereniging Reko’74 in het dichterbij gelegen Meppel ligt meer voor de hand maar een echte Stapper gaat niet naar de grote stad. “Meppelers die bint de duvel van de stèert ofgleden” aldus Gerrit Jan Kok, waarnemend burgemeester van Staphorst in oer-Drents; “ik giet doar neit noar toe.” 

Over het toelaten van 600 mensen bij een korfbalwedstrijd is Kok kort. Dat het niet dragen van mondkapjes en het zingen tot een groot aantal besmettingen heeft geleid in Staphorst is volgens hem volledig uit de lucht gegrepen. “Leugens hebt körte bienties.” 

Ook moeten we het belang van de edele korfbalsport niet uit het oog verliezen. In Staphorst en omgeving leven mensen een hele week toe naar de korfbalzaterdag en dan staat de paal centraal. “Korfbal is as geleuf, de dikste proemen van oes leven.” 

Maar hoe kan dat twee Antilopen deze belangrijke wedstrijd hebben laten schieten voor een reisje naar Portugal? Volgens coach Loes heeft dit allemaal te maken met de beperkte transferbudgetten in de korfbalwereld door de impact van corona. “En wil je als club toch een betaalbare klapper maken dan kom je al gauw op ons niveau uit.” Met het sluiten van de Portugese “transferwindow” op zaterdagavond 24.00 uur moest er snel gehandeld worden.  

“In de loop van de week werd ik opeens benaderd door Antonio Silva, voorzitter van de Federação Portuguesa de Corfebol, zeg maar de Portugese korfbalbond.” aldus Loes. “De vraag was of een Portugese topclub de onderhandelingen met een tweetal spelers mocht openen. En met het aflopen van hun contracten aan het eind van dit seizoen kunnen we nu tenminste nog wat centjes vangen.” Zeker met het risico van een hernieuwde lockdown, mogelijk aangekondigd op de perskorferentie van aankomende dinsdag, kan de Leusdense korfbalclub de Portugese pecunia goed gebruiken. 

Volgens lokale media zou het gaan om Clube Carnaxide Cultura e Desporto uit Lissabon. De club smacht naar een grote prijs na in 2015 voor het laatst de Taça de Portugal te hebben gewonnen. Maar ook Núcleo Corfebol de Benfica zit op het vinkentouw nadat ze op het Europees kampioenschap in 2020 slechts vierde zijn geworden na een beschamende 9-23 nederlaag tegen het Nederlandse KV Fortuna. “E’ claro que podemos tentar ser um grande jogador da Fortuna ou do Top, mas isso não é viável. Ficaríamos muito felizes com os jogadores do Antelope Micha e Lotte.” licht Silva toe terwijl hij van een glaasje port nipt. De onderhandelingen vinden op dit moment plaats in Porto omdat er een oranje reisadvies geldt voor Lissabon en omgeving. 

En wat deed uw verslaggever dit weekend? Na eerdere ritjes naar het Limburgse Partij en het Zuid-Hollandse Barendrecht zette hij zijn korfbalelfstedentocht voort met een bezoek aan Haarlem. Daar speelde het plaatselijke Aurora 1 tegen Paal Centraal 1 (hoe verzin je het!) uit Delft. Een fietstochtje, opnieuw door wind en regen en veel wegomleggingen, van zo’n 120 km. Stadion De Kronkel in De Wijk zou een aantrekkelijke 21 km dichterbij zijn geweest maar helaas speelde Roreko 1 dit weekend niet. 

Al pedalerend langs de Loosdrechtse-, Vinkeveense- en Westeinder plassen dwaalden mijn gedachten af naar een gedicht van dichter en korfballiefhebber Hendrik Marsman: 

Denked aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,
rijen ondenkbaar
ijle populieren
als hooge korfpalen
aan den einder staan

Vertrokken bij dageraad (red: Nederlands voor aurora) arriveerde uw correspondent juist op tijd aan de Vergierdeweg in Haarlem om getuige te zijn van een zinderende 11-10 overwinning van de thuisclub. De adrenaline gierde door mijn aderen, en korfbal voelde als de brandstof van mijn leven. Ik waande mij een gelukkig mens om opnieuw een wedstijd “non-livestream” en “incognito” te mogen bijwonen. 

Volgende week zaterdag speelt Antilopen 4 om 10.50 een ware degradatiederby thuis tegen het Amersfoortse MIA 3. Een dermate belangrijke wedstrijd dat een klein beetje burgerlijke ongehoorzaamheid geen kwaad kan. Daarom, komt dat zien (vanuit de struiken)! Maar wel met niet-medisch mondkapje en op anderhalve meter afstand. En vergeet niet vooraf je handen stuk te wassen. We zullen en moeten het degradatiespook op afstand houden! 

Coen van Dijk 

Reacties

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Reageer

Log in om een reactie achter te laten.

Vul je gegevens in

Voornaam
Wachtwoord
×