hoi

Antilopen 4: Korfbal in tijden van corona

Ron Hoebe

05-09-2020

Reageer

Uw verslaggever slaakte afgelopen dinsdag een zucht van verlichting toen premier Mark Rutte de verlossende woorden "It giet oan" sprak. Met spanning was uitgekeken naar de perskorferentie waarin bekend werd gemaakt dat de paradepaardjes van Antilopen 4 exact 174 dagen na het afkondigen van de intelligente lockdown weer mochten aantreden voor eigen publiek. Voorafgaand aan de perskorferentie had PVV-leider Wilders nog een lans gebroken voor de herstart van de competitie. "Willen jullie in Nederland meer of minder korfbal?" waarna zijn trouwe aanhang "meer, meer" scandeerde.

 
"Maar je moet je wel aan de coronaregels houden als je komt kijken"," zei zoonlief op de wedstrijdochtend. "Gewoon de horecaregels volgen; niet staan op het terras, meteen gaan zitten, handen desinfecteren voor het betreden van het stadion, verplichte looproutes om en in het veld, en anderhalve meter afstand houden." "Moeten jullie dat dan ook in het veld, die anderhalve meter?" repliceerde vaderlief. "Nee hoor, alleen afstand houden van de scheidsrechter". Ik ben het kwijt, de coronaregels zijn mij allemaal te ingewikkeld maar dat kan zijn omdat ik kwa leeftijd al tot de risicogroep behoor. Navraag leert dat de anderhalve meter namelijk wél geldt voor sporters, maar alleen als dit de 'normale sportbeoefening' in de weg staat kan de anderhalve meter afstand worden losgelaten. Maar korfbal op anderhalve meter kan toch prima? Een goed voorbeeld daarvan geeft korfbalvereniging KV Dos Kampen (Google maar eens). Antilopen 4 kennende zal de anderhalve meter regel wel uitmonden in het bestellen van een aantal anderhalve meters bier na afloop van de wedstrijd ):.
 
Maar eind goed, al goed. De korfbal-aerosolen zouden zaterdag weer om de Jantine Treurniet Arena vliegen. Met samengeknepen billen werd uitgekeken naar de confrontatie met de Kootwijkerbroekers van DWS 2. De spanning liep voor eenieder die de Leusdenaren een warm hart toedraagt zelfs zo hoog op dat er aan de dagen voorafgaand aan de wedstrijd gretig toiletpapier werd ingekocht. "Hamsteren is echt niet nodig, er is genoeg wc-papier voor heel korfbalminnend Nederland" aldus premier Mark Rutte. "Er is zoveel, we kunnen een heel korfbalseizoen lang poepen".
 
174 dagen zonder sociale contacten, zonder cafébezoek, weken alleen op je thuiskantoor, zonder korfbal, wat moet je dan? Begin juli reisde uw correspondent af naar Zuid-Limburg, op zoek naar de bakermat van onze edele korfbalsport. Met spanning op de beentjes fietste hij op zijn Italiaanse carbonnetje naar het aan de voet van de Gulperberg gelegen gehucht Partij (in het Limburgs Partei, uitgesproken als Partei-j met een zachte j).
 
 
Daar aangekomen ontdekte hij dat de eerste officiële vermelding van Partij dateert uit 1364 als "dae torteyd". Dat zou zijn afgeleid van het Latijnse woord "tortata", hetgeen "kromming" betekent, daarmee verwijzend naar de baan die de bal aflegt na een schot op de korf. Met deze bevinding is bewezen dat korfbal in tegenstelling tot wat wordt beweerd niet in 1902 is bedacht door onderwijzer Nico Broekhuysen maar 538 jaar eerder door graaf Ferdinand van Plettenberg, stichter van het kapucijnerklooster in het pittoreske Partij. En het is dan ook hier waar bedacht is dat de degene die de bal verovert onmiddellijk "partij" moet roepen, als postuum eerbetoon aan graaf Ferdinand.
 
En laat nu juist het debat rondom de positie van de naamgenoot van deze graaf bijna roet in het eten hebben gegooid van de wedstrijd. Want was het niet minister Ferdinand Grapperhaus die tijdens een partijtje korfbal op zijn bruiloft onvoldoende afstand had gehouden tijdens het welbekende tolletje, de korfbalterm die wordt gebruikt voor het om een mede-aanvaller heen draaien om zo op de juiste aangeefplaats te komen.
 
Maar uiteindelijk is het toch aan Willem Engel, voorman van Viruswaanzin, te danken dat we weer met zijn allen naar Antilopen 4 konden kijken. "Het de hand schudden van de tegenstander, in het gezicht hoesten van de Kootwijkerbroekers of op de korfbal niezen, het weegt allemaal niet op tegen de gezondheidsrisico's van de 5G-smartphones van de toeschouwers rondom het korfbalveld." aldus Engel. Grapperhaus gaat daar nu, na publicatie van de nieuwe korfbalfoto's waarop hij zich overduidelijk niet aan de coronaregels hield, in mee. Hevig geëmotioneerd ("we hadden gewoon met zijn tweeën op de korf moeten gaan schieten" had hij later thuis tegen zijn vrouw gezegd) stemde hij erin toe om de coronaregels te versoepelen en spelers die een tolletje maken niet langer een strafblad op te leggen. Volgens Wilders is Grapperhaus daarmee zijn gezag kwijt; "De hypocrisie van deze minister, die andere korfbalspelers "aso" noemt om vervolgens zelf de regels op zijn feestje te overtreden maar wel anderen de maat neemt, veel gekker moet het niet worden."
 
Maar daar waar "social distancing" in het dagelijkse leven het nieuwe normaal is, profwielrenners in een bubbel door Frankrijk fietsen en profvoetballers meerdere malen per week worden getest, geeft het coronaprotocol in de korfbalwereld, dat niet meer is dan geen handen schudden en niet juichen na een punt, te denken. Met een uitslag van 14-17 viel met name dat laatste niet mee.
 
DWS speelde een degelijke partij en hamsterde voor rust maar liefst 11 punten. "Doe dat nou toch niet" herhaalde Mark Rutte, die de wedstijd bijwoonde nadat hij de openingsworp van het nieuwe korfbalseizoen had gegooid. "Laat dat hamsteren, er is voldoende voorraad voor de tweede helft". Met slechts 6 punten in de 2de helft gaven de Kootwijkerbroekers gehoor aan deze oproep maar aangezien Antilopen er slechts 5 punten tegenoverstelde eindigde de seizoenstart in mineur. Pas na 44 minuten kwamen de Leusdenaren voor het eerst op gelijke hoogte (13-13) en lieten daarna de kans liggen op een voorsprong. En de korfbalwet is dan dat je de deksel op je neus krijgt. Als doorgewinterd korfbalanalyticus kan uw verslaggever constateren dat de pupillen van coach Loes de coronaslaap matig hebben verteerd.
 
Volgende week om 13.00 uur tegen het Veenendaalse SKF 5. Kaarten zijn beschikbaar via de bekende voorverkoopadressen. Supportersbussen (reservering, gezondheidscheck en niet-medisch mondkapje verplicht!) vertrekken om 11.30 vanaf de Jantine Treurniet Arena. Per bus aanhangers uit slecht één huishouden.
 
-Coen van Dijk-

Reacties

André Dielissen 07-09-2020

"perskorferentie" haha

Dimitri Meijer 08-09-2020

Wat een prachtig stuk

Reageer

Log in om een reactie achter te laten.

Vul je gegevens in

Voornaam
Wachtwoord
×