hoi

Terug in die tyd met Antilope 3

Ron Hoebe

09-02-2019

Reageer

Al vroeg in de middag vertrok uw verslaggever vol vertrouwen richting het oosten des lands voor de kraker tegen Noviomagus 3. Vol vertrouwen omdat onze paradepaardjes in de voorbije weken een tweetal puike partijen op de mat hadden gelegd. De ontmoetingen met DVO en Dindoa, de nummers een en twee van de Reserve 2e klasse H, had weliswaar slecht één punt opgeleverd maar het spel was om de korfbalvingers bij af te likken. Bij winst zouden onze paradepaardjes in de veilige middenmoot belanden.

De stemming zat er goed in tijdens de 65.5 km lange reis naar Nijmegen. De lucht was bezwangerd met de frisse geur van de ontluikende lente en daarom gekozen voor de toeristische route, de leukste route van A naar B volgens de ANWB. En terwijl uw correspondent zijn bolide door pittoreske dorpjes als Herveld, Wely en Slijk-Ewijk stuurde dwaalden zijn gedachten af naar de Vikingen en de Romeinen. "De Vikingen en de Romeinen?"zult u zich afvragen. Tsja, om vanuit het Leusdense in het land van Flipje Tiel te komen moet je immers de veerpont nemen bij Wijk bij Duurstede, het voormalige Dorestad, daar waar de Vikingen ooit aan land kwamen. En zoals u heeft geleerd van een eerder wedstrijdverslag zou de edele korfbalsport zijn overgewaaid uit het Scandinavische Nääs. Daarmee zouden de Vikingen het oorspronkelijke ringboll (red: vrouwenbasketbal) vanuit Dorestad stroomopwaarts naar Nijmegen, het voormalige Noviomagus, hebben gebracht.

En is Noviomagus, dat zich afficheert als de oudste en grootste korfbalvereniging van Nijmegen, daarmee de bakermat van ons vaderlandse korfbal? Volgens Jan Hendrik Holwerda, die in 1914 het archeologisch onderzoek in Nijmegen in gang heeft gezet is dat allemaal klinkklare kletspraat. "Noch in Wijk bij Duurstede noch in Nijmegen hebben archeologen een relatie tussen korfbal en de Vikingen kunnen aantonen. Bovendien was Noviomagus een Romeinse nederzetting" aldus Holwerda.

Daarnaast wil het toeval (of niet?) dat de clubnaam Antilopen is afgeleid van het Latijnse Antilopinea, een van de soorten van de familie der holhoornige hoefdieren. Zo blijken er zelfs verschillende soorten antilopen te zijn bedacht uw verslaggever toen hij zijn karretje de buitenwijken van Nijmegen indraaide. En dat vind je nog steeds terug in de bouw en spelstijl van de Antilopen 3 spelers. Zo lijkt Lotte op een Gazelle, een naam die afkomt van het Arabische woord ghâzal, dat verwijst naar de bevalligheid van het dier. Marion op een gerenoek, een wat langere, slanke Antilope. Josien een klipspringer, een kleine meer gedrongen antilope dat soms een kort staartje in heeft. Micha op een springbrok als je ziet hoe hij onder de korf de ballen uit de lucht plukt. Mattedjeis het prototype saïga, die opvalt door zijn sterk opgezwollen snuit, die doet denken aan een slurfje. Of Nick die onder druk gelijkenissen vertoont met Dikdiks, zo genoemd vanwege het geluid dat ze maken als ze gealarmeerd zijn. Inmiddels gaat hij door het leven als Nicknick. En tot slot Arjan, onze Indische antilope, de snelste antilope-soort ter wereld.

Het waren Engelse ontdekkingsreizigers die in Afrika voor het eerst antilopen leerden kennen. In het Afrikaans wordt een Antilope een bok genoemd. En dus maar even handsfree bellen met Adriaan Willemse, voorzitter van de Suid-Afrikaanse Korfbal Raad. "In Suid-Afrika is korfbal sedert 1910 gebruik. Maar dit is hoe korfbal met mans en vroue in 'n span, maar 'n noodsaaklike voorsiening in korfbal, onmoontlik is in ons land. Dit word deur die buitewêreld as apartheid gemerk. Dat Suid-Afrika die bakkie van korfbal is, het onlangse opgrawings bevestig. Argeoloë het ook die outydse korfbalmandjies gevind, mandjies wat van die soort riet gemaak word, waarvan baie rompe vandag gemaak word."

En de wedstrijd. Oh ja, de wedstrijd. In een niet al te beste partij werden de Leusdenaren met 20-9 van de mat geveegd. Daarna maar weer snel, de snelste route deze keer, naar huis om lekker aan te schuiven voor Holland Got's Talent, want dat maakt de avond van uw verslaggever toch nog een beetje goed.

En daarmee is ook de winterstop begonnen voor Antilopen 3. Pas op 9 maart weer thuis in de Jantine Treurniet Arena tegen het Puttense de Meeuwen. Een heuse degradatiekraker nog wel. Sal dat sien! Vol is vol!

-Coen van Dijk-

Rectificatie: in een vorig wedstrijdverslag zijn Petra en Jerry Urbach bestempeld als draaistel dan wel doucheset. Volgens eerstgenoemde gaan zij echter door het leven als zingend stel. Mail naar info@petraenjerryurbach.nl voor meer informatie.

Reacties

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Reageer

Log in om een reactie achter te laten.

Vul je gegevens in

Voornaam
Wachtwoord
×