hoi

Antilopen 3: over draaistellen en douchesets

Ron Hoebe

12-01-2019

Reageer

"Het was absoluut om aan te gluren deze keer", zo zou voetbalanalist René van de Gijp hebben gezegd over de oneerlijke strijd tussen Antilopen 3 en Dalto / Klaverblad Verzekeringen 6 (ja, u leest het goed "6"). "Gelukkig hebben wij meer verstand van Verzekeringen" verzuchtte Mattedjeis na afloop. Maar desondanks viel er zaterdagochtend veel te genieten in de afgeladen Jantine Treurniet Arena, en dat nog wel onder het toeziend oog van haar naamgeefster. Uw verslaggever baalde niet eens zo zeer van de uitslag, vooral het aantal gemiste kansen deed hem pijn aan de ogen.

 

Antilopen 3 slaagde er in 60 minuten korfbal in om bij elkaar opgeteld een driedubbel dozijn echte kansen te creëren maar de bal wilde maar niet in het mandje. Dalto stak er wat dat betreft met kop en schouders bovenuit en de Antilopen fans werden er niet vrolijk van. Er zat genoeg tempo in van achteruit maar de afwerking was Reserve 2e klasse H onwaardig.
 
Tot 2-4 hielden de Leusdenaren nog gelijke tred, daarna zetten de Driebergenaren een tandje bij tot bij een 3-10 stand de wedstrijd na 15 minuten feitelijk leek gespeeld. Bij Dalto speelden weliswaar 2 ex-korfballeague spelers mee, maar vlak zeker Marion van Loenen, de ex-aanvoerster van een gouden Antilopen-generatie, niet uit. Maar dat, alsmede de time-outs van topcoach Jack den Heijer, konden het tij niet doen keren. Meer slordigheid en scherpte onder de korf dan een gebrek aan kwaliteit braken Antilopen op. Het waren vooral de afstandschoten van de ex-korfballeage spelers die het verschil maakten. “Die staat nu tegenover van Zanten!” gilde een van de aanwezige oma’s nadat er weer een bal van grote afstand de korf in vloog, alsof Nick er iets aan kon doen.
 
En weinig onder de indruk van de schotvaardigheid van onze Antilopen dwaalden de gedachten van uw verslaggever af naar zijn werk, en met name naar zijn voormalige werkgevers. Koninklijke/Shell bijvoorbeeld waar een liefdespaar waarvan beide bij de oliereus werkte een oliestel werd genoemd, of later bij chemiegigant AkzoNobel, ook wel bekend van het merk Jozo, waar zo’n koppel een peper en zoutstel wordt genoemd. "Hoe zou zo'n stel in de korfbalwereld heten?" vroeg hij zich af.
 
En dus maar even gebeld met Nico Broekhuysen, de Amsterdamse onderwijzer die in 1902 de edele korfbalsport heeft bedacht. De inmiddels 117-jarige nestor van het vaderlandse korfbal (korfbal houdt je jong!) heeft de sport afgeleid van het Zweedse ringboll (red: vrouwenbasketbal). Bij Korfballklubb Nääs werden liefdesrelaties binnen de club “Boggi” genoemd, ofwel draaistellen. 
 
De term draaistel zou afkomstig zijn van het welbekende tolletje (red: in het Zweeds snurra), de korfbalterm die wordt gebruikt voor het om een mede-aanvaller heendraaien om zo op de juiste aangeefplaats te komen. Heren die een oogje hadden op een paaldame tolden, of draaiden, om hun doelwit heen als ware het een paringsdans. Ging de paaldame niet op de avances in van de desbetreffende heer dan stond hij letterlijk voor paal. "Daar komt de uitdrukking voor paal staan vandaan" aldus Neerlandicus Herman Pleij, ook wel bekend van De Wereld Draait Door. "Bij de Amsterdamse korfbalclub Blauw-Wit heeft men het vaak nog over een blauwtje lopen."
 
"Doordat korfbal zich kenmerkt door het feit dat het een van de weinige gemengde teamsporten is en het verhaal gaat dat er ook gemengd wordt gedoucht is de benaming draaistel in de loop der jaren veranderd in doucheset" vervolgt Broekhuysen.
 
Al vanuit het verdedigingsvak probeert de heer oogcontact te maken met de paaldame. Vervolgens luidt een snelle penetratie tot diep in het aanvalsvak de tweede fase in. Uit tactische overwegingen zie je nogal eens dat de aanvallende heer eerst probeert te voorverdedigen maar dit vereist veel oefening. Mocht de doelpoging slagen en de paaldame voor zijn charmes vallen dan roept zij luid "Partij!" om aan te geven dat zij vanaf dat moment een draaistel dan wel een doucheset vormen.
 
Om de vorming van korfbalparen te bevorderen is reeds in 1991 het middenvak afgeschaft. Tot die tijd voelde de afstand tussen tot elkaar aangetrokken heren en paaldames als een aflevering van Grenzeloos Verliefd. Sinds die tijd komen de heren vaker in de buurt van het vrouwtje om haar met zijn liefdesdans te imponeren.
 
Frans en Anita, Paul en Joyce, Kjell en Eline, Jan en Eveline, Jerry en Petra, Margret en Jelle, Erik en Jolien, Jack en Irene, wie kent ze niet? Ook Antilopen herbergt een batterij liefdeskoppels dat in elkaar armen is gevallen onder de korf. En naar verluidt zou een van de Antilopen 3 heren recent ook een Loot uit de lotterij hebben getrokken.
 
Liefdesparen die minder bedreven zijn in deze mooie sport staan vaker reserve en worden dientengevolge vaak bestempeld als bankstel.
 
Helaas neemt het zogenaamde snijden verontrustende vormen aan. Dit houdt in dat een heer zo dicht langs een paaldame loopt en een “doelpoging” onderneemt, dat dit als ongewenste intimiteit kan worden ervaren. De scheidsrechter kan de doelpoging weliswaar affluiten maar het leed is dan al geschiet. Snijden is dus niet strafbaar, een doelpoging na het snijden wel. Inmiddels is er in Nääs een #jagockså (red: #MeToo) beweging ontstaan waarbij menig paaldame aangifte bij de Zweedse korfballförening doet van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Menig korfbalheer wordt daarbij bestempeld als “mannelijk roofdier”.
 
Maar we dwalen af, en dus terug naar de wedstrijd. De 8-14 bij rust leek nog te overbruggen. En ach, dat het uiteindelijk een geflatteerde 17-24 werd is slechts voor de statistieken. Goed gespeeld, chapeau (red: in het Zweeds hatt) Antilopen 3! Schrale troost was dat na afloop een andere oma de nederlaag van onze paradepaardjes wist te relativeren met “Je moet maar zo denken, het geluk is met de dommen.” Iets wat bij de Driebergenaren in het verkeerde keelgat schoot.
 
Exemplarisch voor de toenemende korfbalpopulariteit was het samenspel van de heren van Zanten en van Dijk. Op de kop af 48 jaar geleden speelden hun vaders nog samen in pupillen 1 van de Leusder voetbalvereniging Roda’46. “Het fenomeen van het gemengd douchen zou vele ex-voetballers en hun mannelijk nageslacht hebben verleid tot de korfbalsport” verklaart KNKV-voorzitter Rob Meijer. “We zijn inmiddels een campagne gestart met Grohe, een toonaangevende leverancier van sanitair. Elke voetballer of voetbalvader die de overstap maakt naar korfbal krijgt als welkomstgeschenk een Grohe SmartControl douchesysteem. De paaldame zal hij er zelf bij moeten zoeken.”
 
Volgende week om 19.00 tegen hekkensluiter Wageningen 5 met Wouter ter Maten ongetwijfeld in de Wageningse gelederen. Supportersbussen vertrekken om 17.20 uur vanaf de Jantine Treurniet Arena. Combikaarten zijn verkrijgbaar bij de bekende voorverkoopadressen. Komt dat zien! Vol is vol!
 
-Coen van Dijk-
 
Bij het ter perse gaan van de Antilopen website vormden alle eerdergenoemde setjes nog een liefdevol draaistel. Mocht een relatie inmiddels toch zijn gestrand dan wordt dat in de korfbalwereld bestempelt als een teleurstel.

Reacties

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Reageer

Log in om een reactie achter te laten.

Vul je gegevens in

Voornaam
Wachtwoord
×