hoi

Antilopen van de toekomst

Eline Huijzendveld

12-01-2019

Reageer

Een gezonde cyclus van verandering doorloopt net als in de natuur eigenlijk steeds de vier veranderende seizoenen. De lente hoort bij innovatie en vernieuwing, de zomer bij groei en bloei, de herfst bij versteviging/verbetering en de winter hoort tenslotte bij verval en loslaten. Kortom, het is eigenlijk voorbestemd dat een korfbalvereniging zo zijn ups en downs heeft. Het zal geen betrokken lid ontgaan zijn dat we momenteel zeer onderbezet zijn met het bestuur. Binnen het bestuur (en binnen het dagelijks bestuur) staan diverse posities open en eigenlijk lukt het de vereniging al jaren niet om een voltallige bestuursbezetting te realiseren.

Zorgen

De afgelopen twee maanden heb ik veel leden en betrokkenen van Antilopen gesproken. Het ene lid vraagt snel tussendoor “of er al nieuwe bestuursleden zijn”? De ander heeft interesse hoe het me mij is en hoe ik de situatie ervaar. En een enkel lid geeft aan dat hij/zij zich zorgen maakt en daarbij uiten deze leden ook de zorgen over mij, iets dat ik erg kan waarderen.

Wel, het zou gek zijn als ik als bestuurslid van Antilopen geen zorgen heb over de huidige bestuursbezetting. Met de naderende extra Jaarvergadering (a.s. vrijdag) en nog geen nieuwe volwaardig bestuur, gaat ook mijn brein steeds harder werken en nemen de kopzorgen toe.

Maar het vraagstuk over hoe het “Antilopen van de toekomst” eruit ziet houdt mij eigenlijk al langer bezig. Enerzijds door mijn strategische interesses en mijn werk (verandermanagement en organisatie efficiëntie). Anderzijds doordat ik ruim 15 jaar ‘werkzaam’ ben in verschillende commissies en het bestuur van Antilopen (Antilopen-hart).

Trots

Daarbij stel ik mijzelf de vraag of ik me echt zoveel zorgen moet maken? Als ik aan Antilopen denk dan overheerst vooral de grote trots op diverse vlakken, want wat hebben we het toch goed voor elkaar:

 • Wat hebben we een geweldige totaal accommodatie (3 velden, kantine en een gemeentelijke sporthal vast aan onze kantine); 
 • Veel opkomst de afgelopen jaren tijdens de Avond van Antilopen (jaarvergadering);
 • Betrokkenheid van heel veel verenigingswerkers, met steeds ook meer en meer mensen dat een steentje wil bijdragen in plaats van dat het moet;
 • Bijna 250 mensen die afgelopen jaar een gave Antilopen/Lancy Deelen sjaal hebben gekocht;
 • Veel “Antilopen is meer” activiteiten. Voor jong en oud zijn er leuke activiteiten;
 • Dit jaar komt er weer een Schoolkorfbaltoernooi en een Giga Kangoeroedag;
 • Een echte Antiloop als hoofdtrainer en alle selectieleden van eigen opleiding;
 • Veel volgers op Antilopen social media (Facebook en Instagram);
 • In de Antilopen kantine is overdag plek voor een BSO;
 • Antilopen is bezig om werkplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt;
 • We zijn een financieel gezonden korfbalvereniging.

Ik merk dat veel commissies bezig zijn en blijven draaien. De afhankelijkheid van het bestuur is binnen die commissies niet of minder aanwezig. Daarnaast merk ik ook dat met name in de commissies Sponsoring en Technische Commissie het gemis van een bestuurslid en/of commissievoorzitter zichtbaar is. Ik denk niet dat ik als bestuurslid de enige ben die dit zo voelt.

Verandering

De Griekse filosoof Heraclitus zei het destijds al; ‘Verandering is de enige constante’. Helaas staat het niet altijd vast wanneer we gaan veranderen en hoe veranderingen daadwerkelijk gaan plaatsvinden/ eruit zien.

Ik heb het gevoel dat we aan de vooravond staan van een verandering, want is onze gangbare/ traditionele verenigingsstructuur niet veelal gebased op logica uit het verleden? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen zich op de juiste plek blijven inzetten en dat iedereen met plezier en beleving die positie blijft vervullen? Hoe kunnen we als Antilopen ervoor zorgen dat een nieuwe generatie leden (generatie Y en Z) die zich aandient, zich gaat (en blijft) inzetten voor de club? Is het dan voor “Antilopen van de toekomst” niet noodzakelijk om te kijken naar een nieuwe vorm van organiseren?

Verenigingswerkers zijn de toekomst

Verenigingswerkers zijn naar mijn idee nog steeds de drijvende kracht achter “Antilopen van de toekomst”. Het succes van een vereniging wordt namelijk niet bepaald door zijn vorm of structuur maar door de mensen die verantwoordelijk zijn voor het realiseren van haar doelen. Echter, de verenigingsstructuur kan wel ondersteunend en stimulerend zijn bij hoe effectief, efficiënt, plezierig en duurzaam al deze mensen hun verenigingswerk doen. Belangrijk is dat iedereen aangespoord dient te worden om verenigingswerk te doen. Taken moeten verder gevormd worden rondom kortlopende projecten (onder andere tip gegeven op de Avond van Antilopen). We leven immers in een ‘snelle maatschappij’. Belangrijk hierin is wel dat we voldoende initiatiefnemers behouden die projecten uitzetten/opzetten.

Een uitnodiging voor jou

Onze verenigingen moet niet veranderen om het veranderen, we moeten echt geloven dat de situatie (gekenmerkt door structurele veranderingen en nieuwe generaties) dit van ons vereist. En wanneer we gaan veranderen, dan is de kans groot dat deze ‘nieuwe organisatie’ er vanuit het oogpunt van millennials, er heel aantrekkelijk uitziet. Immers ze kenmerkt zich o.a. door snelheid, flexibiliteit, heeft impact en stimuleert een bepaalde mate aan bewegingsvrijheid, zingeving en ontwikkeling.

Het belangrijkste is dat het verenigingsleven blijft bestaan! Dat we kunnen korfballen bij Antilopen en dat kan door de ogen niet te sluiten, maar door open te staan voor veranderingen en deze met elkaar te organiseren.

Ik nodig jullie allemaal uit (leden, betrokkenen en ouders) om mee te denken aan “Antilopen van de toekomst” tijdens de extra Jaarvergadering op vrijdagavond 18 januari om 20:00 uur in de kantine.

Succes maken we samen!

Eline

Reacties

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Reageer

Log in om een reactie achter te laten.

Vul je gegevens in

Voornaam
Wachtwoord
×