hoi

Zuinig op warmte en licht: zuinig op geld!

Jeroen Fleuren

18-03-2014

Reageer

Dit bericht gaat over gas en stroom. En over geld. Over steeds minder geld. Bij de ingebruikname van onze nieuwe accommodatie bleek al snel dat warmte snel vervliegt en dat de lichtmasten stroom slurpen. Deze aanzienlijke kostenpost leek ons behoorlijk pijn te gaan doen. 

Nu we kunnen terugkijken op de jaren 2011, 2012 en 2013 wil ik allereerst ieder een groot compliment maken. Want ja, het is ons huis, dus we verbruiken met z'n allen en we besparen met z'n allen. En we zijn goed bezig! 

In de zaalperiode wordt er steeds meer buiten de kantine vergaderd, om onnodige stookkosten te voorkomen. We zijn nauwkeurig wat betreft apparatuur die aanblijft tijdens de winterperiode of de zomerstop. De keren dat de lichtmasten een leeg veld staan te verlichten, worden snel schaarser. Een provisorisch zeil bij de jeugdhoek houdt de warmte al behoorlijk waar het wezen moet. Je raadt het al: we zijn goed bezig! 

Wat kunnen we nog beter doen? Dan zeg ik, nog nauwkeuriger zijn met het snel uitzetten van de lichtmasten, ook die op veld drie. Dit kost erg veel stroom en onnodige branduren zijn doodzonde. Wees daar ajb samen alert op. En -een open deur- laat deuren niet onnodig open staan. Ga via de gang naar buiten in plaats van via de terrasdeur. De mannen van het klusloket gaan nog verdere verbeteringen aan deuren aanbrengen, zoals drangers, zodat we zo min mogelijk onnodig warmte verliezen. 

Laat het motto komend veldseizoen zijn: ''het gaat goed, maar het mooet nog beter''. ''Licht uit, deur dicht, portemonnee dicht'', zoiets. 

Dat we goed bezig zijn, kan je mooi zien in de onderstaande drie grafieken. Vanaf 2011 dalen de kosten; in met name de kosten voor de veldverlichting zit nog ruimte voor winst. 

Reacties

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Reageer

Log in om een reactie achter te laten.

Vul je gegevens in

Voornaam
Wachtwoord
×