hoi

NIX18......

Ramon Eijnthoven

18-03-2014

Reageer

p

De verkoop van alcohol aan personen onder de 18 jaar is verboden. Ook ben je sinds 1 januari 2014 zelf strafbaar als je nog geen 18 jaar bent en in het openbaar alcohol bij je hebt. Openbare plekken zijn bijvoorbeeld het café, de sportkantine, het park of op straat.

Deze regels zijn in de Wet vastgelegd en gelden dus ook bij KC Antilopen en een ieder moet zich hieraan moet houden. De Gemeente Leusden heeft speciaal voor het handhaven van de Horecawet een BOA (Buitengewoon opsporingsambtenaar) in dienst genomen die actief zal gaan handhaven. De boete bij een overtreding bedraagt € 1360,- !.

Naast dat je dus altijd moet vragen naar een legitimatie ligt er achter de bar in onze kantine ook een lijst met leden die jonger zijn dan 18 jaar. Het bestuursbesluit waarin de schenktijden zijn bepaald voor het verkopen van alcohol is hierbij ook toegevoegd.

Zwak alcoholhoudende drank en sterke drank

Zwak alcoholische drank heeft een alcoholpercentage onder de 15%. Voorbeelden zijn bier, wijn, port, sherry, vermout, maar ook mixdranken. Bij een alcoholgehalte van 15% of meer is er sprake van sterke drank. Alleen bedrijven met een vergunning (horeca of slijterij) mogen sterke drank verkopen.

h20druppel.jpg

Verkoop van alcohol en legitimeren

De verkoper van alcohol is bij twijfel over je leeftijd verplicht hiernaar te vragen. Dit hoeft de verkoper niet te doen als het overduidelijk is dat je oud genoeg bent. Door je te legitimeren laat je zien hoe oud je bent. Dit kan met een identiteitskaart, een paspoort of een rijbewijs.

De verkoper mag geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Doet hij dit toch, dan riskeert hij een boete. Is het overduidelijk dat de koper de drank onmiddellijk zal doorgeven aan iemand onder de onder de 18 jaar? Dan mag een verkoper de alcohol niet verkopen.

Gebruik van vals legitimatiebewijs

Jongeren mogen hun identiteitskaart niet aan elkaar uitlenen om alcohol te kopen. Een ID-kaart is persoonsgebonden. Leent een jongere wel een identiteitskaart uit? Dan is dit identiteitsfraude. Identiteitsfraude is strafbaar. Het hangt van de omstandigheden af of ook de verkoper van alcohol iets te verwijten valt.

Soms proberen jongeren zich te legitimeren met een nagemaakte ID-kaart. Is dat zo goed gedaan dat de kaart niet op het eerste gezicht als vals te herkennen is? En dat de kaart nader onderzocht moet worden? Dan kan het de verkoper of portier niet verweten worden. Is de nagemaakte ID-kaart een duidelijke kopie met een andere foto eroverheen geplakt? En is het meteen duidelijk dat het om een valse kaart gaat? Dan kan het de verkoper wel worden verweten. Hij krijgt mogelijk een boete. De jongere zelf is sowieso strafbaar omdat hij identiteitsfraude pleegt.

Bezit alcohol onder de 18 is strafbaar

Onder de 18 jaar ben je strafbaar als je alcohol in je bezit hebt op een openbare plek. Openbare plekken zijn bijvoorbeeld de straat, de kroeg, een winkelcentrum of een park. Het maakt niet uit of het om zwak alcoholische drank of om sterke drank gaat. In beide gevallen ben je strafbaar. Dit staat in de Drank- en Horecawet.

Boete voor alcoholbezit alcohol onder 18 jaar

Je loopt het risico op een taakstraf of een boete als je met drank wordt betrapt op een openbare plek (zoals de kroeg of op straat). Sinds 1 januari 2014 is deze boete € 45 als je tussen de 12 en 16 jaar bent. Ben je 16 of 17 jaar, dan is de boete € 90.

Supermarkten of horecagelegenheden die alcohol verstrekken aan jongeren onder de 18 jaar kunnen ook een boete krijgen. Deze boete bedraagt € 1360. Verkopen supermarkten, slijterijen of horecagelegenheden vaker alcohol aan jongeren zonder de leeftijd vast te stellen? Dan kan de burgemeester een vergunning schorsen. Of een supermarkt tijdelijk (maximaal 12 weken) verbieden alcohol te verkopen, als 3 keer binnen 1 jaar alcohol aan jongeren is verkocht, zonder de leeftijd vast te stellen.

Overtreden regels alcoholverkoop

Gemeenten houden toezicht op de geldende leeftijdsgrenzen en de vergunningsvoorwaarden voor de verkoop van alcohol. Merk je dat een ondernemer de regels rond verkoop van alcohol overtreedt? Dan kun je een klacht indienen bij de gemeente waar het bedrijf is gevestigd.http://www.foksuk.nl/content/formfield_files/formcartoon_8852_ca5671ce9222b5e90e79b386659ce8c38954d40c.gif

 

Reacties

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Reageer

Log in om een reactie achter te laten.

Vul je gegevens in

Voornaam
Wachtwoord
×